Over Mole Underground

OVER MOLE UNDERGROUND


geologisch en mijnbouwkundig projectmanagement en advies
voor een duurzame toekomst

Mole Underground helpt bedrijven en (overheids)instanties met geologische en mijnbouwkundige kennis en projectmanagementexpertise bij (de voorbereiding van) de ontwikkeling van duurzame energieopslag in door zoutwinning ontstane, ondergrondse zoutcavernes.

Met meer dan 15 jaar ervaring in de zout- en caverne-industrie, een gedegen geologische en mijnbouwkundige achtergrond, en vele jaren ervaring met inhoudelijk projectmanagent, ben ik in staat projecten verder te brengen en de technische uitdagingen, waar ieder (complex) ondergrondproject vroeg of laat tegenaan loopt, te voorkomen, te voorzien of te overwinnen.

Visie

Mijn carrière heeft zich altijd afgespeeld op het raakvlak tussen geologie / mijnbouwtechnologie en projectmanagement, waarbij ik algemene (zout)geologische en (oplossings)mijnbouwtechnische kennis en expertise heb gecombineerd met een gedegen kennis en expertise in projectmanagement. Naar mijnn mening kunnen complexe ondergrondse projecten, vooral wanneer er veel interne en externe stakeholders betrokken zijn en sprake is van grote risico's, alleen een succes worden wanneer (technisch) geleid door een projectmanager met een gedegen kennis van het onderwerp (d.w.z. de ondergrond) en de onzekerheden, risico's en controversies die mijnbouwprojecten altijd met zich meebrengen.
DIENSTEN

Expertisegebieden

Zoutwinningstechnologie en zoutgeologie

Elk zoutwinningsproject, met betrekking tot oplossingsmijnbouw of opslag, begint altijd met de geologie. Technologisch kan bijna elk probleem worden opgelost en elke uitdaging worden overwonnen, maar als de geologie een mijnbouwontwikkeling in de weg staat, dan moet je dat accepteren.
 Daarnaast gaat geologie altijd over modelleren, visualiseren en omgaan met onzekerheden. In risicomanagement komen mijnbouwtechnologie en geologie samen, waarbij mijnbouwtechnologie vaak de oplossing biedt om geologische risico's en onzekerheden het hoofd te bieden.

Energieopslag in zoutcavernes (olie, gas, perslucht, waterstof)

Zoutcavernes zijn unieke vloeistof- en gasdichte ruimtes voor het opslaan van grote hoeveelheden vloeistoffen en gassen. Tijdens het olie- en gastijdperk werden vele cavernes ontwikkeld om ruwe olie, gasolie, propaan en aardgas op te slaan. Bij de overgang naar hernieuwbare energie zal waterstof naar verwachting een cruciale rol gaan spelen als (lange termijn) opslagmedium voor (hernieuwbare) energie, als transportmedium of als brandstof. Voor grootschalige opslag van waterstof zijn zoutcavernes ideaal. 
Verder kan energie worden opgeslagen in cavernes in de vorm van perslucht (CAES) om zo het elektriciteitsnet te balanceren en de efficiëntie van windparken en zonnepanelen te vergroten. 
Het voorbereiden en ontwikkelen van caverne-opslagen vraagt om goede kennis van de geologie, de mijnbouw-technologische aspecten, de wet- en regelgeving die daarbij speelt en de technische en maatschappelijke vraagstukken, inclusief stakeholder management. Als projectmanager van het enige olieopslagproject in Nederland in Twente, waar sinds 2016 bijna 250.000 m3 gasolie in twee cavernes ligt opgeslagen, heb ik veel ervaring opgedaan op dit bijzondere vakgebied. Daarnaast ben ik nauw betrokken geweest bij de voorbereiding van cavernes voor aardgas, waterstof en persluchtopslag. Ik breng dus alle expertise mee die nodig is voor een succesvol opslagproject.

Projectmanagement van complexe geologische en mijnbouwtechnologieprojecten

Ondergrondprojecten zijn per definitie complex omdat ze vaak te maken hebben met veel interne en externe stakeholders, zichtbare of minder zichtbare risico's en onzekerheden, en nieuwe of minder bekende technologieën. Naar mijn mening kunnen deze projecten alleen tot succes leiden wanneer ze (technisch) geleid worden door een projectmanager met een gedegen kennis van het onderwerp (d.w.z. de ondergrond) en de onzekerheden, risico's en controversies die mijnbouwprojecten altijd met zich meebrengen.
Na verschillende projecten te hebben geleid, voornamelijk tijdens de cruciale voorbereidende projectfasen (front-end loading (FEL), pre-project planning (PPP) of front-end engineering design (FEED) in projectmanagement-jargon), en op basis van een solide achtergrond in projectmanagement (IPMA), ben ik goed in staat om het technische deel van het project te beheren, waarbij alle projectmanagementuitdagingen (planning, organisatie, financiën, informatie en communicatie) altijd in het oog worden gehouden.

Nederlandse mijnbouwwetgeving

De Nederlandse wet- en regelgeving m.b.t. mijnbouwwerken bestaat uit een reeks mijnbouwwetten en -regels (Mijnbouwwet, Mijnbouwbesluit en Mijnbouwverordening) en andere daarmee samenhangende wet- en regelgeving, die betrekking hebben op de omgeving, het milieu, wateraspecten, ruimtelijke ordening, natuurbehoud en externe veiligheid). Van tijd tot tijd wordt een van deze wetten of regels vernieuwd of vervangen, wat leidt tot veranderende eisen, processen en juridische situaties.
Na het Twentse gasolieopslagproject (2012-2016) te hebben geleid via een door de nationale overheid gecoördineerde procedure (RCR-procedure) en min of meer alle denkbare problemen te zijn tegengekomen en te hebben opgelost, kan ik zeggen dat de Nederlandse mijnbouwregelgeving voor mij nauwelijks meer geheimen heeft. 

Putintegriteit

Voor elke zoutwinning of caverne-opslag vormen putten de verbinding tussen de ondergrondse caverne en het oppervlak. Omdat deze door de mens gemaakt is, vormt deze bijna per definitie het meest kwetsbare deel van een zoutwinning of caverneopslagsysteem. Daarom zijn aspecten als Well Integrity Management, levenscyclusontwerp en het gebruik van state-of-the-art technieken en technologie cruciaal bij de ontwikkeling van putten voor de zoutwinning of de opslag in cavernes.
Na het beheer van het compliancy-gedreven Hengelo Well Integrity Program binnen Nouryon, wat ontstond na de ontdekking van een aantal lekke boorgaten, leidd tot een gedetailleerde studie van de integriteit van alle meer dan 300 open putten en 200 verlaten putten en resulteerde is een solide root-cause analyse van de belangrijkste oorzaken, kan ik zeggen dat ik goed thuis ben op dit gebied. Hoewel ik niet pretendeer well engineer te zijn, weet ik wel wanneer deze in te schakelen en waar deze vandaan te halen!

Werkervaring

Ik studeerde geologie in Utrecht aan de Faculteit Aardwetenschappen (1993-1999) en heb twee postacademische opleidingen bedrijfskunde afgerond (2000-2002). Medio 2001 ben ik mijn geologische professionele carrière begonnen bij Rijkswaterstaat als projectleider bouwgrondstoffenvoorziening.

In 2004 ben ik overgestapt naar het milieutechnische adviesbureau MWH (voorheen Syncera; nu onderdeel van Stantec) in Zwolle en Arnhem als projectleider duurzaam gebruik van de ondergrond in de breedste zin van het woord. In 2009 werd ik Technical Leader op het gebied van geologie en ondergrond en senior projectmanager. In de tussentijd heb ik diverse projectmanagementcertificaten behaald (IPMA C/D).
In september 2012 ben ik bij de afdeling Mijnbouw van AkzoNobel Industrial Chemicals (nu Nouryon) in dienst getreden als Geoloog/Project Manager. Naast het leveren van intern zoutgeologisch advies heb ik complexe projecten geleid op het gebied van opslag in zoutcavernes (gasolie, gassen en perslucht) en putintegriteit. In augustus 2017 werd ik als Manager Mining Projects verantwoordelijk voor alle mijnbouwprojecten in de cavernevelden van AkzoNobel in Denemarken en Nederland.

Na afsplitsing van de divisie Specialty Chemicals van AkzoNobel in oktober 2018 tot het onafhankelijke bedrijf Nouryon, en een interne reorganisatie eind 2018, werd mijn baan in november 2019 beperkt tot Lead Expert Mining Projects, waarin ik geologische en mijnbouwtechnologische ondersteuning leverde in verschillende caverne-opslagprojecten als lead mining expert. In 2020 heb ik besloten om Nouryon te verlaten en in oktober van datzelfde jaar heb ik mijn eigen bedrijf Mole Underground opgericht, waarbij ik geologisch en mijnbouwtechnologisch projectmanagement en adviesdiensten aanbied.

Geïnteresseerd geraakt in wat Mole Underground voor u kan betekenen?

Neem dan contact met me op!
Contact
Share by: